Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μιά παράδοση εδώ και χρόνια

Στα Αγραφα ξέρουν από τσίπουρο


Εβραζε ο τόπος στη Ρεντίνα Καρδίτσας και το χωριό ήταν στο πόδι για το τσίπουρο που έβγαινε από τα καζάνια και έρεε άφθονο στα ποτήρια.


Στη Ρεντίνα τα καζάνια βράζουν και αποστάζουν τσίπουρο με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς προσμείξεις που αλλοιώνουν τη γεύση
Στη Ρεντίνα τα καζάνια βράζουν και αποστάζουν τσίπουρο με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς προσμείξεις που αλλοιώνουν τη γεύση


Με γίδα βραστή και σούπα αχνιστή, αλλά και τσίπουρο που άδειαζε και γέμιζε στα ποτήρια στο λεπτό, η αποκαλούμενη και «βασίλισσα των Αγράφων» απόλαυσε την 6η Γιορτή Τσίπουρου στις αρχές του μήνα, η οποία σηματοδότησε το τέλος των ρακοκάζανων και την αρχή του χειμώνα, εκεί ψηλά, όπου όλα θα παγώσουν και οι κάτοικοι θα κλειστούν στα σπίτια τους.

«Ηταν μια ξεχωριστή γιορτή, στην οποία συμμετείχε όλο το χωριό με χορούς και τραγούδια. Οι μεζέδες συνόδευαν το τσίπουρο και όταν το κέφι άναψε, στήθηκε ένα γλέντι χωρίς προηγούμενο», είπε στο «Εθνος» ο Παύλος Ραγιάς, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ρεντίνας, η οποία συνδιοργάνωσε τη γιορτή με το Δήμο Σοφάδων.

Ντόπιοι και επισκέπτες απόλαυσαν ξεχωριστές ώρες, ενώ νωρίτερα πέρασαν από το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου είδαν σπάνια ντοκουμέντα από την ιστορική περίοδο 1940-44, αλλά και από το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης με τις σπάνιες και πολύτιμες εικόνες που χρονολογούνται στον 16ο και 17ο αιώνα.

Βόλτα στα σοκάκια ενός χωριού με χαρακτήρα, τσίπουρο αυθεντικό και αχνιστή σούπα στην πλατεία
Βόλτα στα σοκάκια ενός χωριού με χαρακτήρα, τσίπουρο αυθεντικό και αχνιστή σούπα στην πλατεία

Οταν η βόλτα στα μουσεία, τα μνημεία και τα στενά σοκάκια τελείωσε, όλοι έσπευσαν στην πλατεία, όπου είχε στηθεί από νωρίς το απόγευμα ένα παραδοσιακό γλέντι και εκτός του τσίπουρου, «φωτιά» πήραν και τα... κλαρίνα.

Ανάμεσα σε τρεις νομούς
Στα Αγραφα ξέρουν από τσίπουρο
Η Ρεντίνα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός σε υψόμετρο 800 μέτρων στα Αγραφα, στα όρια των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Καρδίτσας. Τα γραφικά σπίτια του χωριού βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα σε παρθένα δάση δρυός και ελάτης, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.


Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η δασοκομία αποτελούν τις κύριες ασχολίες των μόλις 450 μόνιμων κατοίκων, ενώ αρκετοί απασχολούνται και με τον τομέα του τουρισμού. «Η γιορτή τσίπουρου αποτελεί θεσμό για την περιοχή και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με περισσότερες παράλληλες εκδηλώσεις. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και διασκεδάζει με την ψυχή του», μας είπε ο κ. Ραγιάς.

Στη Ρεντίνα υπάρχουν καζάνια που βράζουν και αποστάζουν τσίπουρο με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς προσμείξεις, και μάλιστα οι παραγωγοί βγάζουν μόνο «τράιο» (αυτό που είναι μία φορά ψημένο) και... σνομπάρουν αυτό με το γλυκάνισο, πιστεύοντας ότι αλλοιώνει τη γεύση και απευθύνεται στους λιγότερο μυημένους.

Στην 6η Γιορτή Τσίπουρου καταναλώθηκε μεγάλη ποσότητα τσίπουρου, την οποία πρόσφεραν παραγωγοί του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής, ενώ... θυσιάστηκαν τέσσερις γίδες για την παρασκευή μιας πεντανόστιμης, αχνιστής σούπας.

ΡΕΝΤΙΝΑ
Ξακουστό κεφαλοχώρι

Η Ρεντίνα είναι από τα ξακουστά κεφαλοχώρια της Θεσσαλίας και μάλιστα την περίοδο της τουρκοκρατίας είχε σπουδαία ανάπτυξη στον οικονομικό και πνευματικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκκλησίες της περιοχής έχουν φιλοτεχνηθεί με εξαιρετικές αγιογραφίες και διαθέτουν πολύτιμα ιερά σκεύη, ενώ η κατασκευή των σπιτιών μαρτυρά την οικονομική άνθηση και τον πλούτο από εκείνα τα χρόνια. Από το 1978 έχει ανακηρυχθεί απαραδοσιακός οικισμός για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κι έτσι η αρχιτεκτονική του χωριού παραμένει αμετάβλητη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου